Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora to jedna z bardziej popularnych sałatek w Szwecji. Skandynawowie uwielbiają krewetki i jedzą ich całkiem sporo. Ta sałatka skradła moje serce podczas jednej z wycieczek do Szwecji, tak nam zasmakowała, że postanowiłam poszperać w internecie i przygotować ją w domu. W pierwotnej wersji przepis zawierał jedynie krewetki, majonez i koperek, ale jak większość przepisów ewoluował i został wzbogacony o crème fraiche, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i szczypiorek. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale można ją zrobić szybciej i odłożyć na kilak godzin do lodówki, smakuje równie dobrze! Najlepiej podawać ją z chrupiąca bagietką. Smacznego! 

Zdjęcie - Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowaPorcje

2

Kalorie

400

kcalSkładniki
  • 400 g mrożonych krewetek

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • ½ łyżeczki musztardy

  • ½ łyżeczki chrzanu

  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Krewetki rozmrozić, obrać i w razie potrzeby oczyścić.
  • W garnku zagotować wodę, osolić,  do gotującej się wody wrzucić rozmrożone krewetki. Gotować przez 1-2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody. Wyciągnąć łyżką cedzakowa, do miski, zalać zimną wodą. Po kilku chwilach odsączyć i niedbale pokroić na mniejsze kawałki.
  • W miseczce wymieszać razem śmietanę, majonez, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. Dodać do krewetek razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku.

Kategorie przepisów