Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa

Skagnerora to jedna z bardziej popularnych sałatek w Szwecji. Skandynawowie uwielbiają krewetki i jedzą ich całkiem sporo. Ta sałatka skradła moje serce podczas jednej z wycieczek do Szwecji, tak nam zasmakowała, że postanowiłam poszperać w internecie i przygotować ją w domu. W pierwotnej wersji przepis zawierał jedynie krewetki, majonez i koperek, ale jak większość przepisów ewoluował i został wzbogacony o crème fraiche, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i szczypiorek. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale można ją zrobić szybciej i odłożyć na kilak godzin do lodówki, smakuje równie dobrze! Najlepiej podawać ją z chrupiąca bagietką. Smacznego!


Zdjęcie - Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA SKAGNERORA – SZWEDZKĄ SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
(2-3 porcje)


Składniki :
400 g mrożonych krewetek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki chrzanu
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Jak zrobić skagnerora – szwedzką sałatkę krewetkową :
Krewetki rozmrozić, obrać i w razie potrzeby oczyścić. W garnku zagotować wodę, osolić, do gotującej się wody wrzucić rozmrożone krewetki. Gotować przez 1-2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody. Wyciągnąć łyżką cedzakowa, do miski, zalać zimną wodą. Po kilku chwilach odsączyć i niedbale pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszać razem śmietanę, majonez, musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. Dodać do krewetek razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić jeszcze solą do smaku.

Kategorie przepisów