Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami

Kruche serowe ciasteczka z powidłami i orzechami włoskimi. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka domowe idealne na deser.

Ciasto możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej i przechowywać owinięte folią w lodówce. Najlepiej smakują z domowej roboty powidłami śliwkowymi, oprószone posiekanymi orzechami włoskimi i oprószone cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka z powidłami będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu na Boże Narodzenie lub idealne po prostu do kubka herbaty w jesienne wieczory.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.

Zdjęcie - Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SEROWE CIASTECZKA Z POWIDŁAMI I ORZECHAMI

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 400 g mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 180 g serka kremowego śmietankowego np. philadelphia lub Piątnica
  • 1 żółtko, zimne

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Dodajemy serek i żółtko i zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy na 2 godziny do lodówki lub całą noc.
Blat oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm. Wycinamy kwadraty 6×6 cm i na środku każdego nakładamy po 3/4 łyżeczki powideł. Dokładnie zlepiamy dwa boki tworząc rożek. Smarujemy jajkiem i oprószamy orzechami. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy