Serniko-makowiec nie tylko na święta

Ciasto dla niezdecydowanych 😉 Połączenie sera i maku to strzał w dziesiątkę. Aromatyczny, wilgotny, delikatny i samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Swoją słodycz ciasto zawdzięcza dzięki przełożeniu naturalnymi konfiturami z jagód i wiśni. Gorąco polecam 🙂

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Forma: tortownica, średnica 22 cm; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: około 50 minut;

Składniki:

  • 440 g gotowej masy makowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g zmielonych płatków migdałów
  • 4 jaja
  • 500 g twarogu na sernik
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 270 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g konfitury z wiśni
  • 40 g konfitury z jagód
  • Dekoracja, polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej lub 50 ml espresso,
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), piekarnik nagrzewamy;
  • Masa makowa: mak, wiórki kokosowe, zmielone płatki migdałów, 2 jaja i 100 g gorzkiej, roztopionej czekolady wkładamy do jednej miski i całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę dzielimy na pół i jedną część wylewamy na spód formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 13-15 minut;
  • Przygotowujemy masę serową: ser, mąkę, mleko, 2 jaja i 100 g roztopionej białej czekolady wkładamy do jednej miski, całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Ponownie masę dzielimy na pół
  • Podpieczony makowy spód smarujemy konfiturą z wiśni, następnie wylewany połowę masy serowej i ponownie wkładamy do piekarnika na 13-15 minut (masa serowa powinna być zastygnięta). Po upieczeniu, wykładamy drugą połowę masy makowej i ponownie pieczemy 13-15 minut. Kolejny raz smarujemy upieczoną makową warstwę, tym razem konfiturą jagodową, wylewamy drugą połowę masy serowej i ponownie wkładamy do piekarnika n 13-15 minut
  • Polewa kawowa-czekoladowa: w garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy kawę/ espresso, a następnie dodajemy połamaną w kostki gorzką czekoladę (50 g). Na małym ogniu mieszamy do momentu, aż polewa zgęstnieje
  • Gotową polewą dekorujemy nasz serniko-makowiec i obsypujemy naokoło płatkami migdałów

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Serniko-makowiec nie tylko na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Pierogi z lubczykiem. Cały sma…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Rogaliki z twarożkiem
1

Rogaliki z twarożkiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Oponki serowe

Oponki serowe

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort malinowy

Tort malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czeskie rogaliki  - czerwcowa piekarnia

Czeskie rogaliki - czerwcowa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

České rohlíky - czeskie rogaliki

České rohlíky - czeskie rogali…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

Tofurnik na zimno z galaretką…

food² food²
Food Square