Sernik wiedeński na kruchym spodzie
Witam w Nowym Roku i zapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja.
Kruchy spód:
- 250 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru
- 125. g masła
- 1 jajko
- 8 g cukru z wanilią
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 200 g masła
- 8 jaj
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Zaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Następnie ubijamy jaja z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, niemal białą masę. Ser mieszamy z mąkami, masłem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy stopniowo ubite jaja i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy.