Sernik orzechowy z kremem

Sernik orzechowy z kremem

Zdjęcie - Sernik orzechowy z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ten sernik widziałam już kilka razy, poszukując inspiracji na nowe desery. Jednak ciągle nie po drodze mi było aby go upiec, ale jak widzicie doczekał się.

Przyznam Wam szczerze — to wypiek dość pracochłonny i wymagający odrobiny cierpliwości. Trzeba upiec oddzielnie biszkopty orzechowe, oddzielnie zrobić sernik j jeszcze utrzeć krem. Trochę pracy, zgoda — ale za to jaki efekt! Warstwy komponują się bardzo elegancko i cieszą oko, a smaki komponują się po prostu idealnie. Wystarczy jeden kęs, by się rozpłynąć.

Najlepszą recenzją tego sernika niech będzie to, że moja mama już go zapowiedziała na święta. ❤️ Jeśli planujecie świąteczne desery — ten sernik to strzał w dziesiątkę.

Zapraszam Was serdecznie — usiądźcie wygodnie z filiżanką kawy i sprawdźcie sami, jak smakuje dom w wersji orzechowo-kremowej.

 

Składniki na sernik orzechowy z kremem:

(na blaszkę 23x33 cm):

Ciasto orzechowe:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła

Krem:

  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

 

Jak zrobić sernik orzechowy z kremem?

Ciasto orzechowe:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując.
  • Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka.
  • Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C.
  • Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.

Sernik:

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy ser, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
  • Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z masą serową
  • Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Krem:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera.
  • Dodajemy po łyżce śmietany i miksujemy do połączenia

Złożenie ciasta:

  • Jeden z biszkoptów smarujemy połową masy, na masę wykładamy ostudzony sernik, na ser pozostałą masę, a na nią drugi biszkopt
  • Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Wskazówki:

  • Możecie podprażyć orzechy przed zmieleniem na suchej patelni - dzięki temu będą jeszcze bardziej aromatyczne
  • Masę serową miksujcie krótko, tylko do połączenia — dzięki temu sernik będzie równy i bez pęknięć
  • Aby krem się nie zważył wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Ciasto najlepiej smakuje po nocy w lodówce — warstwy “przegryzą się” i ładnie połączą
  • Wierzchu możecie posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami

Smacznego

Zdjęcie - Sernik orzechowy z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 


Zdjęcie - Sernik orzechowy z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów