Sernik na zimno z jagodowa galaretką
Ten serniczek jest niezwykle prosty, ma konsystencję puszystej, śmietankowej pianki przypominającej nieco ptasie mleczko, a do tego jest oblany galaretką jagodową. Nie ma miliona kalorii jak większość moich ciast tutaj, ot szybki w wykonaniu, lekki letni deser, który posmakuje wszystkim łasuchom. Idealny dla tych, którzy na diecie, bo cukier możecie z powodzeniem zastąpić ksylitolem czy erytrytolem nie tracąc smaku. Także biegnijcie po składniki i do dzieła.
Składniki Sernik na zimno z jagodowa galaretką
Masa serowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 400 serka naturalnego homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem/ksylitolem, a gdy będzie gęsta dodajemy do niej serek i miksujemy do połączenia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm). Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
Galaretka jagodowa:
- 300 g jagód
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jagody wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier mieszamy i podgrzewamy. Gdy jagody będą gorące zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Studzimy i wykładamy na śmietankową piankę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.