Sernik na zimno w stylu dubajskim

W końcu i ja uległam modzie na dubajskie słodkości i przygotowałam pyszny sernik na zimno z ciastem kataifi, kremem pistacjowym oraz solidną warstwą czekolady na wierzchu. Pistacjowy spód przyjemnie chrupie, masa serowa jest delikatna, a całość wygląda bardzo efektownie i smakuje genialnie - jestem pewna, że zakochacie się w tym deserze zwłaszcza, że robi się go bardzo szybko,
Składniki na sernik na zimno w stylu dubajskim:
- 200 g ciasta kataifi (możecie zamówić na allegro np tutaj)*
- 2 łyżki masła
- 200 g kremu pistacjowego (np tego)*
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- pistacje do dekoracji
Jak zrobic sernik na zimno w stylu dubajskim?
Ciasto kataifi siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do ciepłego dodajemy krem pistacjowy i mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, dociskamy i odstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieszczamy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy wszystko razem aż powstanie gęsty krem, na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia.
Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy.
Czekoladę łamiemy, dodajemy do niej pozostałe mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Przestudzoną wylewamy na ciasto.
Na wierzch układamy posiekane pistacje i odstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki
Smacznego
* - link afiliacyjny