Sernik na zimno w stylu dubajskim

Sernik  na zimno w stylu dubajskim

Zdjęcie - Sernik  na zimno w stylu dubajskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W końcu i ja uległam modzie na dubajskie słodkości i przygotowałam pyszny sernik na zimno z ciastem kataifi, kremem pistacjowym oraz solidną warstwą czekolady na wierzchu. Pistacjowy spód przyjemnie chrupie, masa serowa jest delikatna, a całość wygląda bardzo efektownie i smakuje genialnie - jestem pewna, że zakochacie się w tym deserze zwłaszcza, że robi się go bardzo szybko,

Składniki na sernik na zimno w stylu dubajskim:

  • 200 g ciasta kataifi (możecie zamówić na allegro np tutaj)*
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kremu pistacjowego (np tego)*
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • pistacje do dekoracji

Jak zrobic sernik na zimno w stylu dubajskim?

Ciasto kataifi siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do ciepłego dodajemy krem pistacjowy i mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, dociskamy i odstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

W misie miksera umieszczamy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy wszystko razem aż powstanie gęsty krem, na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia.

Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Czekoladę łamiemy, dodajemy do niej pozostałe mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przestudzoną wylewamy na ciasto.

Na wierzch układamy posiekane pistacje i odstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki

Smacznego

* - link afiliacyjny

 

Zdjęcie - Sernik  na zimno w stylu dubajskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik  na zimno w stylu dubajskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów