Sernik melba na zimno

Sernik na zimno melba na spodzie z herbatników, z puszystą masą serową oraz owocami w galaretce. Leciutki deser idealny na lato.

Sernik melba z brzoskwiniami lub nektarynki oraz truskawkami zatopionymi w galaretce brzoskwiniowej. Pyszna, soczysta warstwa owoców, która doskonale pasuje do masy serowej.

Warstwę serową możesz wykonać na twarogu trzykrotnie zmielonym tłustym lub półtłustym. Sernik możesz również wykonać na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka.

Do masy dodałam cukru z prawdziwą wanilią, natomiast jeśli nie masz takiego możesz dodać ekstrakt z wanilii.

Sernik melba na zimno to leciutki deser owocowy z waniliową warstwą serową i spodem na herbatnikach maślanych.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Zdjęcie - Sernik melba na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK MELBA NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników maślanych, zmielonych
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub ekstraktu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ OWOCOWĄ:

  • 3 brzoskwinie lub nektarynki
  • ok. 300 g truskawek
  • 2 x galaretka brzoskwiniowa
  • 600 ml gorącej wody

Tortownicę o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na spód herbatniki i dociskamy do dna. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do przestudzenia. Cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Gotową masę wykładamy na herbatniki i wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie lub nektarynki kroimy na plasterki. Truskawki na kawałki. Układamy na ściętej masie serowej i wylewamy lekko tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcie - Sernik melba na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik melba na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik melba na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik melba na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką

Sernik z jeżynami i czerwoną p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
1

Zapiekanka makaronowa z szynką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty makaron z kurkami i serem kozim
1

Prosty makaron z kurkami i ser…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Sałatka z malinami i serem pleśniowym
1

Sałatka z malinami i serem ple…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane ze śliwkami
1

Ciasto ucierane ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Fit sałatka z pomarańczą, awokado, malinami i orzechami
1

Fit sałatka z pomarańczą, awok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mus jabłkowy
1

Mus jabłkowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wakacyjne śniadanie-roślinna owsianka
1

Wakacyjne śniadanie-roślinna o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka