Sernik jogurtowy z mango
Panująca za oknem szarość potęguje u mnie tęsknotę za wiosną i latem, dlatego też postanowiłam zrobić iście letnie ciacho w środku zimy. Tak na przekór wszystkiemu, kolorowe, radosne, lekkie i na zimno. Aksamitna pianka na bazie jogurtu i śmietany, na dietetycznym spodzie daktylowo owsianym i do tego pyszny mus z mango. Nie tylko pysznie wygląda ale i cudnie się prezentuje. Spróbujcie koniecznie
Spód:
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odlewamy wodę, a do daktyli dodajemy płatki, czekoladę i kakao i blendujemy całość. Ja zostawiam sobie wodę w której moczyły się daktyle i jeśli widzę, że ciężko się blendują to dolewam trochę. Przygotowaną masą wylepiam dno tortownicy (22 cm)
Warstwa jogurtowa:
- 200 ml śmietany 30%
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę zalewam zimną wodą tak aby ją zakryła, odstawiam do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem (pianka jest mało słodka, więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i mieszam z jogurtem greckim, a na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę. Gotową piankę wykładam na spód i odstawiam do lodówki.
Warstwa z mango:
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczam w podobny sposób jak do pianki. Mango obieram i blenduję. Zimną śmietankę ubijam na sztywno, a następnie ostrożnie mieszam z musem z mango i żelatyną. Wykładam na warstwę jogurtową i odstawiam do lodówki na kilka godzin.