Sernik jogurtowy z mango

Sernik jogurtowy z mango

Zdjęcie - Sernik jogurtowy z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Panująca za oknem szarość potęguje u mnie tęsknotę za wiosną i latem, dlatego też postanowiłam zrobić iście letnie ciacho w środku zimy. Tak na przekór wszystkiemu, kolorowe, radosne, lekkie i na zimno. Aksamitna pianka na bazie jogurtu i śmietany, na dietetycznym spodzie daktylowo owsianym i do tego pyszny mus z mango. Nie tylko pysznie wygląda ale i cudnie się prezentuje. Spróbujcie koniecznie


Spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odlewamy wodę, a do daktyli dodajemy płatki, czekoladę i kakao i blendujemy całość. Ja zostawiam sobie wodę w której moczyły się daktyle i jeśli widzę, że ciężko się blendują to dolewam trochę. Przygotowaną masą wylepiam dno tortownicy (22 cm)

Warstwa jogurtowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę zalewam zimną wodą tak aby ją zakryła, odstawiam do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem (pianka jest mało słodka, więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i mieszam z jogurtem greckim, a na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę. Gotową piankę wykładam na spód i odstawiam do lodówki.

Warstwa z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuszczam w podobny sposób jak do pianki. Mango obieram i blenduję. Zimną śmietankę ubijam na sztywno, a następnie ostrożnie mieszam z musem z mango i żelatyną. Wykładam na warstwę jogurtową i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcie - Sernik jogurtowy z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jogurtowy z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sernik jogurtowy z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów