Sernik Cassis

Sernik Cassis



Zdjęcie - Sernik Cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam smak i zapach czarnej porzeczki. Mam już kilka tych krzewów w ogrodzie ale w ubiegłym roku mąż dosadził jeszcze pięć aby wystarczyło owoców nie tylko na likier, galaretki i dżemy ale byśmy mogli robić też soki na zimę. Póki co wykorzystuję je na surowo, między innymi do słodkich wypieków. Ostatnim, który przygotowałam był pyszny dwuwarstwowy serniczek bez pieczenia z musem z czarnej porzeczki w jednej warstwie i aromatem waniliowym w drugiej. Na chrupkim spodzie zrobionym ze śniadaniowych kuleczek zbożowych i czekolady. Całość wykończona galaretką o smaku owoców leśnych z dodatkiem likieru Cassis i owoców czarnej porzeczki.

Przepis powstał w ramach współpracy z producentem Oleju kujawskiego na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej "Z kujawskim pomagamy Pszczołom" i zawiera lokowanie produktu.
Zdjęcie - Sernik Cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik Cassis Składniki – tortownica o średnicy 22 cm
Spód sernika

  • 70g czekoladowych kuleczek zbożowych
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju Oliwier


Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej Oliwier i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie czekoladowe kuleczki tak aby ścisło do siebie przylegały. Zalać płynną czekoladą. Wstawić na pół godziny do lodówki aby czekolada zastygła.
Warstwa porzeczkowa

  • 200g musu z czarnej porzeczki
  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 14g żelatyny
  • 50ml wody


Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Utrzeć serek śmietankowy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na zastygnięty spód i wstawić do lodówki na pół godziny.
Warstwa waniliowa

  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 35g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 10g żelatyny
  • 40ml wody


Przygotować w taki sam sposób jak warstwę porzeczkową.
Galaretka Cassis

  • 1 galaretka w proszku o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka wrzątku
  • 0,5 szklanki likieru Cassis
  • 1 szklanka owoców czarnej porzeczki


Galaretkę zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie serowej rozłożyć owoce. Chłodną galaretkę połączyć z likierem Cassis i zalać owoce. Wstawić do lodówki aby sernik dobrze zastygł najlepiej na całą noc.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów