Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
Uwielbiamy to danie! Gotuję je bardzo często, przez cały okrągły rok. Mięciutki, kruchy schab w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Świetnie smakuje z ziemniakami, oczywiście z dużą ilością świeżego koperku! Do tego obowiązkowo mizeria. Przepis jest prosty, można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa dni. Inne pomysły na schab znajdziecie tu :
schab w sosiepieczarkowym schab w sosie własnym
PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM
(ok. 14 plastrów schabu)
Składniki :
1 kg schabu bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
800 ml bulionu warzywnego
250 ml passaty pomidorowej
80 ml śmietanki kremówki 30%
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak zrobić schab w sosie pomidorowo-śmietanowym :
Schab pokroić na plastry o grubości około 1 ½ cm. Obkroić z przerostów tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Bulion podgrzać. W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Wlać ciepły bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, włożyć plastry schabu, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 80-90 minut. W czasie gotowania zajrzeć do garnka i przemieszać schab. Kiedy mięso będzie już kruche, wyciągnąć je na talerz, wlać passatę, dodać szczyptę cukru, soli i pieprzu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wyciągnąć przyprawy i zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do śmietanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Włożyć z powrotem schab, zagotować na małym ogniu, odstawić.