Sałatka ziemniaczana Florence
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Podstawa klasycznej sałatki ziemniaczanej, to oczywiście ziemniaki, ogórki kiszone, jajka na twardo, majonez i koperek. Ci co lubią cebulę dodają, ja nie lubię, więc u mnie nie ma. Tak czy owak, sałatka ziemniaczana może być świetną bazą do różnych wariacji na temat, a to można dodać awokado, a to łososia wędzonego, brokuły itd. Co komu przyjdzie do głowy, ale zacznijmy od podstaw
Składniki:kilogram ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
4-5 łyżek majonezu (można wymieszać z jogurtem naturalnym)
7 ogórków kiszonych (lubie bardzo, więc daję więcej)
4 jajka na twardo
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu koniecznie trzeba obrać ze skórki, później będzie ciężko ją zdjąć. Zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy jajka na twardo.
Wszystko kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem, wsypujemy poszatkowany koperek. Na końcu wszystko mieszamy z majonezem i gotowe.
Dobrze żeby trochę postała i przegryzła się ?