Sałatka śledziowa z jabłkiem
Składniki:
- 350 g filetów śledziowych matias
- 350 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 120 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
- 100 g jabłka
- 75 g czerwonej cebuli
- 50 ml oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- 30 g kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki pokrój w dość grubą kostkę, a cebulę i jabłko w cienkie plasterki. Całość skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Śledzie (jeśli są zbyt słone, wymagają wcześniejszego namoczenia w zimnej wodzie), pokrój w paski.
Krok 3
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj razem. Polej olejem Kujawskim BIO lnianym tłoczonym na zimno. Oprósz pieprzem i posyp koperkiem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: lunch, kolacja, przystawka
Poziom trudności: łatwe