Sałata z grzanką, boczkiem, jajkiem, awokado i roszponką

Sałata z grzanką, boczkiem, jajkiem, awokado i roszponką
Zdjęcie - Sałata z grzanką, boczkiem, jajkiem, awokado i roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałata z grzanką, boczkiem, jajkiem, awokado i roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 jaja
  • kilka plastrów wędzonego boczku usmażonego „na chrupko”
  • 4 kromki chleba
  • 1 awokado
  • 4 garści sałaty roszponki
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem
  • szczypta soli
  • łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie Wędzony boczek smażymy „na chrupko”. Kromki chleba smarujemy tłuszczem ze smażenia boczku i zrumieniamy je na patelni, a następnie kroimy w długie słupki. Awokado kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.


Przygotowujemy dressing: mieszamy posiekaną szalotkę, ocet winny i sól. Odstawiamy na 5 min., żeby smaki się przeniknęły, a po tym czasie dodajemy do niego musztardę i olej rzepakowy z czosnkiem. Przed podaniem ponownie wstawiamy obrane jajka na ogień na około 1 min., aby je podgrzać – oczywiście w wodzie... :)


Roszponkę wykładamy do dużej misy, polewamy dressingiem i mieszamy. Rozkładamy ją na dwa talerze, dodajemy plastry usmażonego boczku, awokado, tosty i na końcu jajko.


Porada:

Aby ugotować jajka tak, żeby miały ścięte białko, a ciągle lejące się żółtko, wystarczy zalać jajka zimną wodą i zagotować – od tego momentu gotujemy przez 3 min. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do miski z zimną wodą i czekamy do całkowitego wystudzenia.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów