Ryba z brokułami w sosie chrzanowym
Ochłodziło się trochę zatem odpalamy piekarniki i na obiad robimy pyszną rybę z brokułami w sosie chrzanowym - to danie z gatunku tych które lubię najbardziej lekkie, smaczne i zdrowe i dość szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- ok 500 g filetów rybnych (u mnie tym razem miruna)
- ok 500 g ziemniaków
- ok 400 g brokułów (użyłam mrożonych, ale świeże będą jeszcze lepsze)
- jogurt grecki (400 g)
- 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżego ale jeśli nie macie to może być ze słoika, tylko poszukajcie takiego o dużej zawartości "chrzanu w chrzanie")
- 3 jaja
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Rybę oprószamy solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy do miękkości, ale uważamy by ich całkiem nie rozgotować. Brokuły wykładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy z jajami, chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, na nich rybę, a na rybie brokuły i polewamy wszystko sosem chrzanowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 30 minut. Smacznego