Rozmarynowy syrop jabłkowy

Zdjęcie - Rozmarynowy syrop jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rozmarynowy syrop jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tegoroczny Dzień Jabłka zorganizowany przez Tatter, uczciłam, tak jak rok temu, jabłkami z drzewek mojej Teściowej. Są one nieduże, nie zawsze doskonałego kształtu, ale soczyste i świeżutkie. Jabłka z tych drzewek znam od jakieś dziesięciu lat i od początku czułam wielką różnicę między nimi, a tymi ze straganów. Nigdy nie były pryskane ani nawożone. Rosną ot tak po prostu :) To zasługa naturalnie żyznej ziemi i wyjątkowego mikroklimatu, który tam się wytworzył. Jabłonki rosną właściwie na skraju lasu. Są wyjątkowe pod każdym względem i dlatego nie wyobrażam sobie, żebym ten blogowo-cincinowy dzień mogła uczcić innymi jabłkami.
Jabłka dopiero zaczynają dojrzewać i nie mogę się już doczekać musów do szarlotki, które robię co roku. Tegoroczny sezon otworzyłam przygotowując sok do rozcieńczania. Przepis odkryłam w zeszłym roku na blogu Dagmary "Cat in the kitchen". Jest doskonały! Nie dość, że pyszny, to jeszcze nie trzeba godzinami stać przy kuchni, gdyż używamy jabłek wraz ze skórką (najlepiej użyć takich z intensywnie czerwoną) i pestkami. W innych przepisach najbardziej pracochłonne jest obieranie jabłek ze skórki. Sok smakuje jak dobrej jakości kompot, a dodatkowo ma wspaniały kolor. Przelewamy go do butelek i rozcieńczamy wodą mineralną niegazowaną lub gazowaną. Doprawiłam go, tak jak Dagmara, świeżo zerwanym rozmarynem, ale robiłam również taki sam w wersji ze świeżą miętą oraz z goździkami. Wszystkie wspaniałe! Polecam! A Dagmarze dziękuję za świetny przepis!

Zdjęcie - Rozmarynowy syrop jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rozmarynowy syrop jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozmarynowy syrop jabłkowy

700 ml wody
1,5 kg jabłek z intensywnie czerwona skórką
4 gałązki rozmarynu

200 g cukru na każdy litr soku

Jabłka dokładnie umyć. Bez obierania i wycinania gniazd nasiennych pokroić je w plastry, zalać wodą w dużym garnku i włożyć gałązki rozmarynu. Gotować 15 min, lub do czasu aż jabłka będą miękkie. Przygotować drugi garnek (też duży) i duże gęste sito. Przecedzić jabłka i rozmaryn przez sito do drugiego garnka. Niech sobie sok spływa przez godzinę, aby jak najwięcej go uzyskać. Ja zostawiłam na całą noc.
Po otrzymaniu soku, dosypać cukru (na każdy litr soku potrzeba 200 g cukru) i gotować 15 minut.
Przelać gorący syrop do wyparzonych butelek. Trzymać w lodówce do miesiąca czasu.

Przepisy z tych kategorii

Mus jabłkowy z syropem  klonowym
3

Mus jabłkowy z syropem klonow…

upl upl
Niebo w gębie

Gruszki z  wanilią
4

Gruszki z wanilią

efrank efrank
mniamniam

Dżem z gruszek, cytryny i imbiru
8

Dżem z gruszek, cytryny i imbi…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Aronia do mięsa
6

Aronia do mięsa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Gruszki w occie
4

Gruszki w occie

gania gania
My cuisine

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Relish śliwkowy
1

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszone patisony
1

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika
1

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
4

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia