Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym
To ciasto było po prostu genialnie w smaku, ale nie mogło być inaczej bo czekolada i gruszki stanowią bardzo zgrany duet. Dorzuciłam do tego jeszcze aksamitny krem budyniowy, który nadał ciastu lekkości i uwierzcie mi, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No może poza kolejnym kawałkiem tego rozkosznego ciasta.
Składniki i przygotowanie czekoladowego ciasta z gruszkami i kremem budyniowym:
Ciasto czekoladowe (na blaszkę 23x33 cm):
- 250 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 6 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 120 ml mleka, temperatura pokojowa
- ok 1 kg gruszek
Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno jajka, po dodaniu każdego miksuję ok 2 minut. Do gładkiej masy dodaję na zmianę mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko i miksuję aż się wszystko połączy.
Gotowe ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piekę przez ok godzinę.
Upieczone ciasto studzę.
Krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 100 czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek mleka
Gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Wyjęte wcześniej z lodówki masło ucieram na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut. Po tym czasie stopniowo dodaję cukier puder i miksuję do połączenia. Następnie dodaję stopniowo po łyżce zimnego budyniu i miksuję by połączył się z masłem.
Gotowy krem wykładam na ostudzone ciasto.
Czekoladę łamię, dodaję do niej mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewam ciasto i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego