Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym

Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym

Zdjęcie - Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto było po prostu genialnie w smaku, ale nie mogło być inaczej bo czekolada i gruszki stanowią bardzo zgrany duet. Dorzuciłam do tego jeszcze aksamitny krem budyniowy, który nadał ciastu lekkości i uwierzcie mi, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. No może poza kolejnym kawałkiem tego rozkosznego ciasta.

Składniki i przygotowanie czekoladowego ciasta z gruszkami i kremem budyniowym:

Ciasto czekoladowe (na blaszkę 23x33 cm):

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 120 ml mleka, temperatura pokojowa
  • ok 1 kg gruszek

Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno jajka, po dodaniu każdego miksuję ok 2 minut. Do gładkiej masy dodaję na zmianę mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko i miksuję aż się wszystko połączy.

Gotowe ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piekę przez ok godzinę.

Upieczone ciasto studzę.

Krem budyniowy

  • 1/2 litra mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka


Gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Wyjęte wcześniej z lodówki masło ucieram na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut. Po tym czasie stopniowo dodaję cukier puder i miksuję do połączenia. Następnie dodaję stopniowo po łyżce zimnego budyniu i miksuję by połączył się z masłem.

Gotowy krem wykładam na ostudzone ciasto.

Czekoladę łamię, dodaję do niej mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewam ciasto i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego

Zdjęcie - Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rozkosznie czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów