Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Zdjęcie - Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem.. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rosół to skomplikowana kombinacja mięsa, warzyw i przypraw – mawiała moja babcia. Z byle czego dobrego rosołu nie ugotujesz!
Zrozumiałam to jak tylko podrosłam, bo widziałam zabiegi wokół rosołu. Wybieranie odpowiedniego drobiu, mięs, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. To była cała strategia! A potem wielogodzinne gotowanie, upajanie się zapachem. W międzyczasie jeszcze wałkowanie makaronu, rozkładanie placków na prześcieradłach, krojenie…I czekanie. Rosół podawany był w moim domu z różnych okazji – od święta, podczas wizyt gości, w zwykły dzień, przy chorobie.
Lubiłam bardzo rosoły gotowane z okazji przeziębienia. Były mocne, bardzo aromatyczne i najczęściej z gęstą kaszą manną pokrojoną na kwadraty. Miały rozgrzewać, wzmocnić i wygonić chorobę. Mi sprawiały wielką przyjemność i często prosiłam dokładkę do picia w kubku.
Po niektórych uroczystościach gotowały się rosoły na kościach i mięsie z pieczonego drobiu. Bardzo esencjonalne w smaku, z charakterem. Do nich zaś delikatne kluseczki z półfrancuskiego ciasta. Pyszności!
Taki rosół ugotowałam właśnie na pieczonej wcześniej gęsi. Zamiast typowych klusek czy makaronu – z dynią makaronową.
Smakuje bardzo ciekawie, jesiennie i rześko. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem.. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rosół na pieczonej gęsi
wszystkie czyste kości i reszta mięsa z wcześniej upieczonej gęsi
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera
2 cm korzenia imbiru
1 mały por
1 średnia cebula
3 gałązki świeżego lubczyku ( lub 1 łyżka suszonego)
3 liście laurowe
ok. 10 ziaren pieprzu czarnego dobrej jakości + świeżo mielony do podania
1 anyż gwiaździsty
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
3 litry wody

Do dużego garnka wkładamy kości i mięso z pieczonej gęsi, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy ‚szumowiny’ i zmniejszamy ogień – rosół powinien gotować się bardzo wolno. Warzywa obieramy – za wyjątkiem cebuli i imbiru – przypiekamy je na suchej patelni. Dodajemy do rosołu razem z przyprawami, oszczędnie solimy. Gotujemy ok. 2 godzin bez pokrywki. Po tym czasie dodajemy gałązki lubczyku i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Przecedzamy przez sito i rozlewamy do talerzy. Do każdego wkładamy porcję dyniowego ‚makaronu’ i posypujemy pieprzem.

‚Makaron’ dyniowy
1 dynia makaronowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynię przekrawamy wzdłuż i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy do miękkości – u mnie ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy przestygnie, widelcem odrywamy włókna – nasz ‚makaron’.

Przepisy z tych kategorii

Flaczki z kurczaka
1

Flaczki z kurczaka

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa wielowarzywna z kurczakiem

Zupa wielowarzywna z kurczakie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami
2

Zupa z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Rosół z kury
4

Rosół z kury

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów
1

Surówka z młodej kapusty, kala…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najprostsze jest najlepsze czyli makaron z groszkiem
1

Najprostsze jest najlepsze czy…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty