Roladki z mielonego fileta z kurczaka

Wygodne w przygotowaniu roladki z mielonego mięsa kurczaka. Nie trzeba rozbijać, zawijać, wystarczy uformować zgrabną roladkę ze zmielonego mięsa. Najlepiej robić to mokrymi dłońmi, będzie dużo łatwiej! Do środka wkładamy ulubiony ser, obtaczamy w panierce i smażymy. Można je podać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, na przykład z kapusty pekińskiej – klik.

3 filety z kurczaka (waga ok. 600g)
1 mała cebula
½ bułki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
6 kawałków sera
- Dodatkowo :
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut.
- Mięso, cebulę i odciśniętą z wody bułkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszać.
- Ręce zmoczyć pod zimną wodą, na mokrą dłoń kłaść masę, spłaszczyć,
położyć na środek kawałek sera i otoczyć masą (można ponownie zwilżyć wolną rękę pod wodą, będzie łatwiej uformować roladkę). Gotowe roladki obtoczyć w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano z każdej strony.