Roladki z kurczaka z sosem
Roladki:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- 60 g sera żółtego
- 1 łodyga świeżej bazylii
- sól
- pieprz do smaku
Sos do roladek:
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g liści świeżego szpinaku (można użyć mrożonego)
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Następnie dodaj posiekany czosnek, smaż minutę. Dołóż liście szpinaku, smaż dalej przez przez 3 minuty, aż liście zmiękną.
Wlej śmietanę kremówkę, gotuj przez 5 minut do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos przestudź, zblenduj na gładko z dodatkiem oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno.
Krok 2
Mięso wyciągnij z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem. Za pomocą noża zrób kieszonkę w każdej piersi.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 200℃.
Paprykę i ser pokrój w paski, nadziej nimi kieszonki w mięsie. Do każdej włóż po 3 listki świeżej bazylii. Otwór w mięsie zamknij wykałaczką. Mięso przypraw solą oraz pieprzem.
Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30 minut.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad