Rolada z jabłkami - proste i tanie ciasto

Rolada z jabłkami - proste i tanie ciasto

Zdjęcie - Rolada z jabłkami - proste i tanie ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada z jabłkami to szybkie i tanie ciasto, które nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda. Ja wykorzystałam do niej papierówki, których w tym roku w naszym sadzie całe mnóstwo i szkoda by się zmarnowały. Jest to chyba najwcześniejsza odmiana jabłek, kiedyś bardzo popularna. Jej prawidłowa nazwa to „Oliwka Żółta”. Zawdzięcza ją swoim owocom, które są stosunkowo małe, początkowo mają jasnozieloną skórkę, która w czasie dojrzewania stają się coraz bardziej żółte. Pod cienką skórką kryje się biały, bardzo smaczny miąższ. Początkowo jest soczysta i kwaśna, z biegiem czasu nabiera wyjątkowej słodyczy. To tyle o jabłkach, teraz pora na przepis:

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 700 g jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcie - Rolada z jabłkami - proste i tanie ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów