Risotto z dynią i z parmezanem


Zdjęcie - Risotto z dynią i z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Risotto robi szybko. Potrzeba zaledwie 20 minut. To z dynią jest niesamowicie smaczne. Smak słony przeplata się ze słonym. To dzięki tartemu parmezanowi. Świeżości dodaje mu skórka z cytryny.

szklanka ryżu arborio
czosnek 1 ząbek
cebula biała
skórka z cytryny
oliwa z oliwek
100 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
dynia Hokkaido 1/4 szt.
kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
parmezan tarty
natka pietruszki

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż, wlać wino i dodać kilka nitek szafranu. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Pod koniec dodać skórkę cytrynową. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natką.

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sałatka z ryżem, indykiem i mango
2

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!