Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz pierwszy kawa na tarasie. Po raz pierwszy ciepłe słońce zagląda w każdy zakamarek ogrodu i domu.
Tańczy na oknach wesoły taniec. Widać je na pąkach kwiatów i baziach leszczyny.
Nawet trawa nabrała wyraźnej zieleni.
Dzisiaj kupiłam pierwsze kwiaty na taras. Wyciągają żółte łebki do ciepłego światła.
Wszystko wygląda radośniej, kawa z wiosennym powietrzem smakuje lepiej.
Wprawdzie słońce wytyka mi każde niedociągnięcie i każdy nieporządek, ale pomijam te drobne, nic nie znaczące uwagi…
W kuchni prosto i lekko. Ulubione włoskie smaki.
Cieszę się wiosną, po prostu się nią cieszę!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni z  sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
składniki dla 4 osób

2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula drobno posiekana
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
½ szklanki wody
50 g śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

500 g Rigatoni
Parmezan i bazylia do podania

Zacznij od sosu. W garnku rozgrzej oliwę i masło i smaż cebulę, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj czosnek i smaż z cebulą przez kolejne pół minuty, a następnie dodaj pomidory. Do puszki po pomidorach wlej wodę i wlej do garnka z sosem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlej śmietanę i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 5 minut, potem zmiksuj sos blenderem. Rigatoni ugotuj al dente i dodaj do garnka z sosem. Dolej trochę wody, w której gotował się makaron i wymieszaj. Sos powinien dokładnie obtoczyć  makaronowe rurki. Podawaj z tartym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Możesz posypać dodatkowo świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pierogi leniwe
4

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z grilla – prosty sposób na indyka
1

Szaszłyki z grilla – prosty sp…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Musli Owocowy sad

Musli Owocowy sad

aronia aronia
Wiem co jem

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Grillowane kotlety drobiowe z…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”
1

Zapiekanka warzywno-makaronowa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Makaron z kurczakiem, szpinaki…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Makaron z czarnej fasoli z warzywami

Makaron z czarnej fasoli z war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami

Kiszona kapusta duszona z pap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit