Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz pierwszy kawa na tarasie. Po raz pierwszy ciepłe słońce zagląda w każdy zakamarek ogrodu i domu.
Tańczy na oknach wesoły taniec. Widać je na pąkach kwiatów i baziach leszczyny.
Nawet trawa nabrała wyraźnej zieleni.
Dzisiaj kupiłam pierwsze kwiaty na taras. Wyciągają żółte łebki do ciepłego światła.
Wszystko wygląda radośniej, kawa z wiosennym powietrzem smakuje lepiej.
Wprawdzie słońce wytyka mi każde niedociągnięcie i każdy nieporządek, ale pomijam te drobne, nic nie znaczące uwagi…
W kuchni prosto i lekko. Ulubione włoskie smaki.
Cieszę się wiosną, po prostu się nią cieszę!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni z  sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
składniki dla 4 osób

2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula drobno posiekana
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
½ szklanki wody
50 g śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

500 g Rigatoni
Parmezan i bazylia do podania

Zacznij od sosu. W garnku rozgrzej oliwę i masło i smaż cebulę, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj czosnek i smaż z cebulą przez kolejne pół minuty, a następnie dodaj pomidory. Do puszki po pomidorach wlej wodę i wlej do garnka z sosem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlej śmietanę i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 5 minut, potem zmiksuj sos blenderem. Rigatoni ugotuj al dente i dodaj do garnka z sosem. Dolej trochę wody, w której gotował się makaron i wymieszaj. Sos powinien dokładnie obtoczyć  makaronowe rurki. Podawaj z tartym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Możesz posypać dodatkowo świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Krem z pieczonej dyni z curry

Krem z pieczonej dyni z curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kalafior  z soczewicą

Kalafior z soczewicą

figmara figmara
figowe smaki

Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem

Buraczane gnocchi z szynką par…

food² food²
Food Square

Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek
1

Zapiekanka makaronowa z warzyw…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem
1

Placuszki pełnoziarniste z ric…

Beti Beti
kruche babeczki

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Naleśniki z serkiem i śliwkami

Naleśniki z serkiem i śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Pankejki ze śliwkami w porto

Pankejki ze śliwkami w porto

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty