Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz pierwszy kawa na tarasie. Po raz pierwszy ciepłe słońce zagląda w każdy zakamarek ogrodu i domu.
Tańczy na oknach wesoły taniec. Widać je na pąkach kwiatów i baziach leszczyny.
Nawet trawa nabrała wyraźnej zieleni.
Dzisiaj kupiłam pierwsze kwiaty na taras. Wyciągają żółte łebki do ciepłego światła.
Wszystko wygląda radośniej, kawa z wiosennym powietrzem smakuje lepiej.
Wprawdzie słońce wytyka mi każde niedociągnięcie i każdy nieporządek, ale pomijam te drobne, nic nie znaczące uwagi…
W kuchni prosto i lekko. Ulubione włoskie smaki.
Cieszę się wiosną, po prostu się nią cieszę!

Zdjęcie - Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni z  sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią
składniki dla 4 osób

2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula drobno posiekana
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
½ szklanki wody
50 g śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

500 g Rigatoni
Parmezan i bazylia do podania

Zacznij od sosu. W garnku rozgrzej oliwę i masło i smaż cebulę, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj czosnek i smaż z cebulą przez kolejne pół minuty, a następnie dodaj pomidory. Do puszki po pomidorach wlej wodę i wlej do garnka z sosem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlej śmietanę i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 5 minut, potem zmiksuj sos blenderem. Rigatoni ugotuj al dente i dodaj do garnka z sosem. Dolej trochę wody, w której gotował się makaron i wymieszaj. Sos powinien dokładnie obtoczyć  makaronowe rurki. Podawaj z tartym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Możesz posypać dodatkowo świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Sałatka ziemniaczana ze szpara…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą gryczaną i sus…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Wegańska spanakopita
1

Wegańska spanakopita

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Okra z czosnkiem, chili, cytryną i orzeszkami

Okra z czosnkiem, chili, cytry…

food² food²
Food Square