Puszytse racuszki jaglane

Puszytse racuszki jaglane

Zdjęcie - Puszytse racuszki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto rano wstaje ten pyszne placuszki na śniadanie dostaje. Kiedyś liczyłam rano każdą sekundę ostatnio nastawiam budzik na 6 i spokojnie bez pośpiechu szykuję śniadanie, coś do jedzenia do pracy, a potem jeszcze razem z mężem piję niespiesznie kawę, tylko córkę czasem muszę popędzać żeby zdążyła się wybrać do przedszkola. Takie niespieszne poranki dają mi dobrą energię na cały dzień, a dodatkowo pozwalają przygotować takie pyszności śniadaniowe jak te dzisiejsze racuszki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 średniej wielkości jabłka

Jeśli chcecie żeby placuszki były puszyste, to musicie ubić białka na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cynamon, sodę, mąkę oraz maślankę i mieszamy wszystko do połączenia składników, na koniec ostrożnie łączymy z pianą z białek. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciastka. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej kokosowy) na złoty kolor z obu stron.

Zdjęcie - Puszytse racuszki jaglane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów