Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Najlepszy przepis na pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone. Miękkie i delikatne pulpety z pysznym kremowym sosem pomidorowym. Prosty przepis na obiad.
Pulpety możesz wykonać z mięsa drobiowego, wieprzowego np. z szybki lub połączenia mięsa wieprzowo – wołowego.
Pulpety wychodzą delikatne, miękkie i doskonałe nie tylko do sosu pomidorowego. Możesz je wykonać w wersji smażonej lub gotowej na wodzie lub bulionie.
Sos pomidorowy z mascarpone jest delikatniejszy w smaku i bardziej kremowy.
Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone możesz podawać z makaronem, kaszą lub klasycznie z tłuczonymi ziemniakami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
PULPETY
- 700 g mięsa mielonego ( z indyka, wieprzowego, wieprzowo- wołowego)
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 bułeczka np. kajzerka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
- 2-3 łyżki posiekanych ziół np. natki pietruszki, koperku lub ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
SOS POMIDOROWY Z MASCARPONE
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu np. drobiowego
- 150 g serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę
wkładamy
do
miseczki
i
zalewamy
wodą
oraz
mlekiem.
Zostawiamy,
aż
będzie
miękka
i
następnie
dobrze
odsączamy.
Mięso
mielone
mieszamy
ze
startą
na
tarce
o
dużych
oczkach
cebulą,
przeciśniętym
przez
praskę
czosnkiem,
jajami,
odsączoną
bułeczką
oraz
przyprawami.
Dokładnie
wyrabiamy
mięso
i
formujemy
zwilżonymi
w
wodzie
dłońmi
pulpety
(możemy
obtoczyć
w
mące
i
gotować
w
wodzie
lub
bulionie
przez
ok.
20
minut
w
wersji
gotowanej).
Na
patelni
rozgrzewamy
olej
i
smażymy
na
złoty
kolor
pulpeciki.
W
garnuszki
podgrzewamy
bulion
razem
z
przecierem.
Dodajemy
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek,
mascarpone,
cukier
oraz
przyprawy.
Dokładnie
mieszamy
do
rozpuszczenia
serka.
Gotujemy
przez
ok.
10
minut.
Dodajemy
pulpeciki
i
na
niewielkim
ogniu
podgrzewamy
przez
10
minut.
Przyprawiamy
do
smaku
solą
lub
pieprzem
i
oprószamy
koperkiem,
szczypiorkiem
lub
bazylią.