Proziaki czyli chleb sodowy
Proziaki jest to rodzaj chleba sodowego, który pochodzi z Podkarpacia i jest starym elementem kuchni polskiej. Składają się z mąki pszennej lub o pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Ich kształt jest okrągły lub czworokątny. Mogą być wyrabiane również na słodko, dodając do ciasta cukru. Proziaki na Podkarpaciu często były podawane ze świeżym masłem, często z masłem czosnkowym, białym serem lub marmoladą, a popijane zimnym i słodkim mlekiem. Powinny być pieczone na tradycyjnej kuchni kaflowej opalanej drewnem, ale ze względu na jej zanik, można upiec je na patelni z odrobiną tłuszczu lub smalcu.
Danie: Chlebki
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 5 min.
Wykonanie: 5 min.
Kalorie: 210 kcal
Proziaki jest to rodzaj chleba sodowego, który pochodzi z Podkarpacia i jest starym elementem kuchni polskiej. Składają się z mąki pszennej.
Składniki:1 szklanka kefiru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej
- Do dużej miski należy wlać kefir, sól, sodę, cukier oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
- Należy dodawać tyle mąki, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Gdy będzie ciasto już gotowe należy rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. i dużą szklanką wykrawać krążki.
- Na koniec pieczemy je na patelni bez tłuszczu na małym ogniu ok. 4 min. z każdej strony.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook