Prosta tarta z jabłkami
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil.
Ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut w 180 st. C Ja piekłam na papierze do pieczenia, ale tak naprawdę w tym przypadku jest on zbędny.
Jabłka:
- 5-6 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki kaszy manny
Jabłka obieramy kroimy w kostkę przekładamy do garnka , dodajemy odrobinę wody i dusimy aż jabłka się lekko rozgotują. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną a na nią wykładamy jabłka.
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy z sola, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka i pieczemy ok 10 minut w 180 st. C, zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze 20 minut