Pralinki Rafaello z białą czekoladą i migdałem – przepis

Kuleczki Rafaello to mój nr 1 wśród wszystkich pralinek. Uwielbiam te ze sklepu, ale czasami mam chęć pokusić się i zrobić domowe. Wtedy korzystam właśnie z tego przepisu. Jest banalnie prosty, szybki i nie wymaga dużo pracy. Pralinki wychodzą bardzo słodkie z wyczuwalną białą czekoladą i nutą masła. W tym przepisie koniecznie użyjcie masła, ponieważ każdy składnik jest ważny i wyczuwalny.

Użycie gorszych produktów jakościowo będzie wpływało bardzo na smak i po prostu będą słabe. Uwaga jedna pralinka i mamy dość słodkiego na długi czas. Dlatego nie podawałam przepisu na bardzo dużą ilość chociaż doskonale przechowują się w lodówce.

Koniecznie do pralinek dodaj odrobinę alkoholu może to być rum (biały) lub malibu, wspaniale uwydatni smak i aromat składników.

Wiórki kokosowe można lekko zmielić w malakserze wtedy jeszcze lepiej będą przylegać do kuleczek.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na kuleczki i ciasta Rafaello.

Zdjęcie - Pralinki Rafaello z białą czekoladą i migdałem – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KULECZKI (PRALINKI) RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-15 kuleczek

  • 200 g białej czekolady, dobrej jakości
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka białego rumu/malibu
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • kilkanaście migdałów bez skórki

Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do żaroodpornej miseczki i wkładamy na garnuszek z lekko gotującą się wodą. Powoli roztapiamy czekoladę, aż powstanie jednolita masa. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia i dodajemy masło, rum, ekstrakt. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i wkładamy do lodówki, aż masa dobrze zgęstnieje. Po tym czasie bierzemy czubatą łyżkę masy do środka wkładamy obrany migdał i dokładnie obtaczamy w wiórkach. Gotowe pralinki przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie - Pralinki Rafaello z białą czekoladą i migdałem – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pralinki Rafaello z białą czekoladą i migdałem – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pralinki z masłem orzechowym
1

Pralinki z masłem orzechowym

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Czekoladowo - orzechowe trufle z nutellą
1

Czekoladowo - orzechowe trufle…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Czekoladowy weekend
5

Czekoladowy weekend

Agata Agata
Agatek

Kulki herbatnikowe
3

Kulki herbatnikowe

gania gania
My cuisine

Keks z rodzynkami w rumie
1

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim