Pożywny gulasz wołowy

Pożywny gulasz wołowy

Zdjęcie - Pożywny gulasz wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy jest to jedno z tradycyjnych europejskich dań, który różni się w poszczególnych krajach drobnymi różnicami, ale sposób przygotowania jest podobny. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Ma uniwersalny smak i aromat oraz nie jest trudny w przygotowaniu. Gulasz wołowy może być podawany z ryżem, kaszą gryczaną lub jęczmienną kluskami śląskimi oraz ziemniakami. Doskonale komponuje się z dodatkiem kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych. Gulasz wołowy jest rozgrzewający i bardzo sycący. Zobacz placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim lub też węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką.

Zdjęcie - Pożywny gulasz wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Gulasz
Kuchnia: Węgierska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.

20

min.Kalorie: 275 kcal

Gulasz wołowy jest to jedno z tradycyjnych dań, który różni się w poszczególnych krajach drobnymi różnicami, sposób robienia jest podobny.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na gulasz

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula zwykła

  • 1 marchewka

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 5 kólek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Należy je pokroić w grubszą kostkę, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni do zarumienienia. Gdy jest gotowe to przełożyć do garnka, w którym będzie powstawał gulasz.
  • Do garnka z podsmażonym mięsem należy wlać dwie szklanki wody i dodać przyprawy. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszać i przykryć garnek przykrywką oraz na małej mocy palnika zacząć dusić gulasz wołowy.
  • Następnie należy przygotować warzywa. Cebulę i marchew odbierać i drobno posiekać, a ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę lub posiekać drobno, zaś paprykę umyć , oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić na małe kawałki.
  • Posiekaną drobno cebulę umieścić na patelni po podsmażonej wołowinie i podsmażać na średniej mocy palnika przez około 10 min. Cebula ma się zeszklić. Na chwile przed wyłączeniem dodać czosnek. Cebulę z czosnkiem zamieszać i po chwili całą zawartość dodać do garnka z gotującym się gulaszem. Od razu należy dodać też marchew. Przykryć gulasz wołowy przykrywką i dusić na małej mocy palnika.
  • Po ok. godzinie duszenia do garnka należy dodać jeszcze kawałki czerwonej papryki i wsypać łyżeczkę soli. Gulasz dusić pod przykryciem kolejną godzinę lub dłużej, do momentu, gdy mięso będzie już idealnie miękkie.
  • Gdy mięso zmięknie trzeba sprawdzić smak gulaszu oraz lekko go zagęścić. W razie potrzeby doprawić gulasz pieprzem lub też papryką chili lub pieprzem cayenne. Jeśli odparowało sporo sosu można dodać pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Gulasz mieszać przez kilka minut i jeszcze raz spróbować.
  • Aby zagęścić gulasz należy do małej miseczki wlać do 50 ml letniej wody i wsypać łyżkę mąki pszennej. Całość mieszać do uzyskania gładkiego płynu. Mąkę rozrobioną z wodą wlać do garnka z gulaszem cały czas mieszając. Poczekać, aż gulasz zacznie się ponownie gotować i lekko zgęstnieje, a następnie wyłączyć palnik.
  • Do gulaszu jeżeli chcemy można dodać na koniec trochę przecieru pomidorowego.


 

 

 

Kategorie przepisów