Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem – przepis

Nie jestem zwolenniczką ciast cytrynowych, a już na pewno nie kremów z dodatkiem cytryny, ale co do tego ciasta miałam przeczucie, że będzie rewelacyjne:). Nie pomyliłam się, jest delikatne, pulchne, lekko wilgotne i makowe. Słodkie ciasto neutralizuje nieco kwaśny smak lukru. Idealne do popołudniowej herbaty. Miłego dnia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 16 łyżek masła
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1 ekstraktu z wanilii ( można pominąć )

 

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP:

  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka.

Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.

Zdjęcie - Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Mak

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy