Porzeczkowiec bez pieczenia

To tyle o porzeczkach, a teraz zapraszam na pyszny deser porzeczkowy idealny na upały. Tym razem coś co będzie idealne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy, czy glutenu oraz tych co liczą kalorie. Bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia o fantastycznym kolorze.
Składniki na spód (tortownica 22 cm):
- 250 g suszonych daktyli
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g dowolnych orzechów (użyłam mielonych migdałów zamówionych w Skworcu.pl)
- 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 15 minut.
Następnie odsączamy je, pozostawiając wodę w której się moczyły. Płatki owsiane i orzechy mielimy na pył. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do daktyli i blendujemy do uzyskania w
miarę gładkiej masy, jeśli jest bardzo gęsta możemy dolać trochę wody z
daktyli. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy (22 cm).
Nadzienie:
- 400 g porzeczek czarnych
- 500 ml mleka kokosowego (użyłam takiego - klik)80 g erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka agaru (może być także żelatyna)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Porzeczki blendujemy,
można je dodatkowo przetrzeć przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek. Następnie razem z mlekiem
i słodzikiem podgrzewamy je. Gdy masa będzie gorąca wsypujemy agar i intensywnie
mieszając gotujemy ok. 2 min. Po tym czasie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w minimalnej
ilości zimnej wody i mieszając zagotowujemy całość. Po zagotowaniu wylewamy na spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

