Porzeczkowe ptasie mleczko
Ciekawa jestem, czy lubicie czarne porzeczki? Ja muszę przyznać, że uwielbiam skubać takie prosto z krzaczka, bardzo lubię też dżem porzeczkowy wykorzystywać w wypiekach, bo genialnie przełamuje słodki smak i nadaje ciastom charakteru. W sezonie do wypieków częściej wykorzystuję czerwone, ale po hicie jakim jest przepis na kostkę porzeczkową z pianką na bazie świeżych porzeczek, postanowiłam wykombinować kolejne ciasto z tymi owocami. Tym razem wymyśliłam sobie czekoladowy spód ale nie biszkoptowy, tylko przypominający murzynka, a na nim galaretkę wykonaną ze świeżych porzeczek i do tego pianka z mleka skondensowanego przypominająca swoją konsystencją ptasie mleczko. Żeby się wygodnie kroiło, piankę przykryłam warstwą biszkoptów i jak w klasycznym ptasim mleczku polałam wszystko czekoladą. Cóż mogę napisać wyszło pysznie, owocowo i czekoladowo i nawet dzieciom smakowało mimo dość ostrego charakteru galaretki porzeczkowej.
Porzeczkowe ptasie mleczko - składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Galaretka porzeczkowa:
- ok 800 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
- 100 g cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Następnie blendujemy (można także przetrzeć przez sitko jeśli przeszkadzają wam pozostałości pestek i skórek)Po zblednowaniu do gorących porzeczek dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną, najlepiej lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Pianka:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka np. o smaku owoców leśnych
- 4 łyżeczki żelatyny
Galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Dobrze schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem aż powstanie dość gęsta piana, następnie wlewamy zimną galaretkę i miksujemy aż się połączy z pianą. Wykładamy na galaretkę porzeczkową
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- herbatniki ok 20 sztuk
Na piance układamy herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.