Pierogi z ziemniakami i cebulką
Pierogi kto ich nie lubi chyba nie znam takiej osoby, jakie są wasze ulubione ? My uwielbiamy ruskie i takie miały być ale okazało się że nie mam twarogu więc zrobiłam z ziemniakami i podsmażoną cebulką a właściwie z tłuszczem z cebulką która została mi po smażeniu pachwiny. Wiecie kto umie kombinować to to jada ze smakiem, chyba nie ma pierogów których bym nie lubiła nawet na słodko uwielbiamy a zwłaszcza w sezonie gdy są jagody to już w ogóle petarda. Przy pierogach gdzie są one dość pracochłonne warto poczekać na efekt końcowy
składniki :- 970 g ugotowanych ziemniaków,
- 5 łyżek tłuszczu z cebulką
- 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 szklanki mocno ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju
Najpierw zanim zaczniemy robić ciasto na pierogi należy ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie następnie je ostudzić a po ostygnięciu należy przecisnąć przez praskę, do już przeciśniętych dodać tłuszcz razem z podsmażoną ostudzoną cebulką ( ja użyłam tłuszczu z cebulką ze smażonej pachwiny ), po dodaniu wszystkiego całość wymieszać łyżką dodając płaską łyżeczkę pieprzu czarnego do połączenia się ziemniaków z cebulka i tłuszczem, przygotowaną masę odstawić do czasu przygotowania ciasta na pierogi
Gdy masę ziemniaczana mamy już przygotowaną należy zabrać się za zrobienie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem za pomocą łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła, całość wyrabiać za pomocą dłoni do czasu aż będziemy mieli elastyczne miękkie ciasto a w trakcie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki mąki aby ciasto się nie kleiło. Po wyrobieniu wlać olej i nadal wyrabiać do wchłonięcia przez ciasto całego dodanego oleju, przygotowane odstawić pod ściereczką aby odpoczęłoGdy ciasto pierogowe już odpoczęło podzielić je na dwie części lub jeśli ma ktoś duży blat to w całości rozwałkować podsypując blat mąką jak najcieniej, następnie za pomocą specjalnego urządzenia lub za pomocą szklanki wycinać kółka, do dłoni brać jedno z wyciętych kółek nałożyć solidną łyżkę masy ziemniaczanej i sklejać według swoich upodobań. Przygotowane pierogi układać na ściereczce a w międzyczasie do garnka wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, jak już się zagotuje wkładać po kilka pierogów i od czasu wypłynięcia pierogów zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez 2 minuty, ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowejUgotowane pyszne i mięciutkie pierogi podałam z usmażonymi chipsami z boczku lecz okrasę można do nich wykonać kto na jaką ma ochotę, uwielbiam robić pierogi bo co swojskie to swojskie kupne im nie dorównają. Ciasta wyszło mi więcej niż farszu więc go zamroziłam okaże się z czasem czy nada się do pierogów kiedy kolejny raz będę robiła jeśli nie to trudno, tak więc farszu możecie przygotować więcej ponieważ spory kawałek ciasta zostaje. Bardzo dobrze pamiętam właśnie takie pierogi z dzieciństwa