Pierniki świąteczne z lukrem babci Jasi

Pierniki świąteczne z lukrem babci Jasi

Zdjęcie - Pierniki świąteczne z lukrem babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierniki świąteczne z lukrem babci Jasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • przyprawa piernikowa
  • 1 łyżka dżemu
  • 1/3 szklanki letniego mleka

Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony miód - wymieszać.

 

 

 

Następnie dodawać cukier, sodę, przyprawę, olej i jajko - kolejno. Ciasto zagniatać dodając mleko po łyżce. Wyrobić na gładko, rozwałkować i wycinać kształty. Piec w temperaturze 180 C przez 10-15 minut, posmarować białkiem z jajka. Lukrować jeszcze trochę ciepłe (cukier puder ubity z białkiem i odrobiną soku z cytryny - dodać 1 białko na około szklankę cukru pudru. )

 

 

Polecam wszystkim piernikowym smakoszom - jest to "przepis z szuflady" mojej babci Jasi. Pokazała mi ten sposób jak byłam mała - teraz ja pokazuję go Wam :) Smacznego!

Kategorie przepisów