Pierniki staropolskie - odsłona 1

Za oknem listopadowy wiatr i deszcz, do Bożego Narodzenia sześć tygodni, a więc to jest właśnie ta chwila, kiedy możemy pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki. Naprawdę polecam te pierniki - są rewelacyjne. Ja zrobiłam je pierwszy raz trzy lata temu i teraz jest to żelazny punkt programu podczas każdych świąt. Podoba mi się zwłaszcza fakt, że do przygotowania pierników można wciągnąć dzieci; pierniki można wieszać też na choince. Przechowywane w tekturowym pudle, wytrzymują spokojnie do Trzech Króli. Mam nadzieję, że kiedyś moje dzieci, wspominając swoje dzieciństwo, będą wspominać ten korzenny zapach i smak...

Składniki:

0,5 l miodu

250 g smalcu

1 szklanka cukru

1 kg mąki

3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki mleka

3 jajka

przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki - razem około pół szklanki (ja daję te wszystkie przyprawy i jeszcze opakowanie gotowej przyprawy; największy kłopot jest z goździkami, które można u nas dostać tylko w całości - trzeba więc je zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

 

Miód, smalec i cukier roztop w garnku aż do wrzenia. Ostudź.

Sodę i sól rozpuść w mleku.

Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki.

Wyrób ciasto.

Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (lodówka, piwnica) na 5 tygodni.

Za 5 tygodni - następna odsłona - pieczenie.

Przepisy z tych kategorii

Przekładane ciasteczka makowe
14

Przekładane ciasteczka makowe

evenka evenka
Arabeska

Pierniczki na smalcu

Pierniczki na smalcu

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
1

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki po chłopsku
2

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Przepisy z tych kategorii

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rożki francuskie z jabłkami
3

Rożki francuskie z jabłkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Rogaliki drożdżowe najlepsze

Rogaliki drożdżowe najlepsze

Beti Beti
kruche babeczki

Ciastka z białą czekoladą

Ciastka z białą czekoladą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cynamonki z karmelem

Cynamonki z karmelem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Ciasteczka kajmakowe z dżemem

Beti Beti
kruche babeczki