Pierniki staropolskie - odsłona 1

Za oknem listopadowy wiatr i deszcz, do Bożego Narodzenia sześć tygodni, a więc to jest właśnie ta chwila, kiedy możemy pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki. Naprawdę polecam te pierniki - są rewelacyjne. Ja zrobiłam je pierwszy raz trzy lata temu i teraz jest to żelazny punkt programu podczas każdych świąt. Podoba mi się zwłaszcza fakt, że do przygotowania pierników można wciągnąć dzieci; pierniki można wieszać też na choince. Przechowywane w tekturowym pudle, wytrzymują spokojnie do Trzech Króli. Mam nadzieję, że kiedyś moje dzieci, wspominając swoje dzieciństwo, będą wspominać ten korzenny zapach i smak...

Składniki:

0,5 l miodu

250 g smalcu

1 szklanka cukru

1 kg mąki

3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki mleka

3 jajka

przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki - razem około pół szklanki (ja daję te wszystkie przyprawy i jeszcze opakowanie gotowej przyprawy; największy kłopot jest z goździkami, które można u nas dostać tylko w całości - trzeba więc je zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

 

Miód, smalec i cukier roztop w garnku aż do wrzenia. Ostudź.

Sodę i sól rozpuść w mleku.

Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki.

Wyrób ciasto.

Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (lodówka, piwnica) na 5 tygodni.

Za 5 tygodni - następna odsłona - pieczenie.

Przepisy z tych kategorii

Przekładane ciasteczka makowe
14

Przekładane ciasteczka makowe

evenka evenka
Arabeska

Pierniczki na smalcu

Pierniczki na smalcu

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie
6

Sernik królewski – niezawodny…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
3

Drożdżowy zwijaniec z czekolad…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
2

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z g…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Golonka z indyka duszona w warzywach

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Karpatka

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Babka cytrynowa na maśle
2

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!