Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze

Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze
Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony filet z indyka w miodowej glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg filetu z indyka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • bawełniany sznurek
Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posolić. Miód, sok, sos sojowy, olej Kujawski z czosnkiem oraz przyprawy wymieszać, a następnie polać mięso ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w misce, przykryć folią i odstawić do lodówki na 3 godz.


Zamarynowane mięso owinąć nitką wędliniarską, formując zwarty kawałek. Przełożyć do rękawa foliowego, który należy przekłuć w kilku miejscach. Tak przygotowane mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min. w 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170°C, rozciąć folię i zapiekać jeszcze 20 min.


Porada:

Filet można upiec również w brytfance wysmarowanej olejem Kujawskim z ziołami. W trakcie pieczenia mięso należy polewać pozostałą marynatą. Jeśli podczas pieczenia mięso będzie za mocno się przypiekać z wierzchu, przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów