Pieczone warzywa z olejem i koperkiem
Składniki:
- 40 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 360 g marchwi
- 400 g ziemniaków
- 400 g batatów
- 250 g papryki
- 360 g korzenia selera
- 300 g brukselki
- 150 g czerwonej cebuli
- 1 główka czosnku
- 30 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku
- 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie warzywa oczyść. Jeśli mają zdrową skórę, bez uszkodzeń – wystarczy je dokładnie wyszorować. Następnie pokrój je na grube słupki.
Krok 2
Posyp warzywa solą, pieprzem i polej octem balsamicznym oraz olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180ºC przez około 20-30 minut. Powinny być miękkie.
Krok 3
Upieczone warzywa polej olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno i posyp koperkiem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe