Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką

Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką
Zdjęcie - Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone udka kurczaka z fasolką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg udek kurczaka
  • 400 g czerwonej papryki
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 90 ml oleju Oliwier
  • 15 g cukru trzcinowego
  • 15 ml jasnego sosu sojowego
  • 5 g płatków chili
  • 5 g ziaren sezamu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Sos sojowy, 30 ml Oliwiera  cukier trzcinowy, sok z ½ cytryny, płatki chili, paprykę w proszku oraz sól i pieprz mieszamy dokładnie. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy udka kurczaka i mieszamy, by pokryły się przyprawami. Pozostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. 


Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy 30 ml Oliwiera  i pieczemy około 15-20 minut w 220°C. W tym czasie skórka na papryce powinna zbrązowieć. Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy folię i usuwamy skórkę z papryki. Paprykę kroimy w 1-centymetrowe paski. 


Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Następnie przelewamy zimną wodą. 


Kurczaka wyjmujemy z marynaty i przekładamy do naczynia żaroodpornego z rusztem. Pieczemy w 180°C przez około 40 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia dwukrotnie smarujemy udka pozostałą marynatą. 


Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gdy zaczną się rumienić, przesypujemy je na talerzyk, a na patelnię wylewamy 30 ml Oliwiera. Dodajemy fasolkę szparagową i zmiażdżony czosnek. Smażymy krótko. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy paski pieczonej papryki i posypujemy całość ziarnami sezamu. 


Warzywa przekładamy na półmisek razem z kurczakiem.


Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów