Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi

Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi

#współpraca

Zdjęcie - Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś zapraszam Was na pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi, prosto, pysznie i bardzo aromatycznie. Przepis pochodzi z książki Upiecz to, w której znajdziecie więcej propozycji szybkich, zdrowych i smakowitych dań, które ucieszą wszystkie zmysły.

Wszystkie przepisy są porażkoodporne – po prostu nie da się ich zepsuć, także jeżeli z jakiegoś powodu boicie się włączać piekarnik z tą książką nabierzecie odwagi. Do tego wszystko czego potrzebujecie to deska do krojenia, nóż, naczynie do zapiekania i kilka powszechnie dostępnych składników.

Mnie zachwyciły opracowane przez autorkę plansze z podpowiedziami co z czym połączyć aby uzyskać coś pysznego

A teraz zapraszam na przepis:

  • 5 małych lub 4 duże jabłka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 80 g daktyli
  • 1 łyżeczka tymianku

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem, dodajemy drobno posiekane daktyle i orzechy włoskie oraz tymianek i mieszamy wszystko razem. Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie napełniamy nadzieniem i układamy w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C pieczemy ok 30 minut. Do momentu aż jabłka będą miękkie.


Zdjęcie - Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone jabłka nadziewane orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów