Pieczona papryka w oleju sezamowym

Pieczona papryka w oleju sezamowym
Zdjęcie - Pieczona papryka w oleju sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona papryka w oleju sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 200 ml oleju Oliwier
  • 10 g imbiru
  • 1 cytryna
  • sól
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.


Papryki układamy na blasze i pieczemy około 30 minut lub do momentu, aż skórka na papryce mocno się przyrumieni.


Wyjmujemy z pieca i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy przykryte do ostygnięcia. 


Wystudzone papryki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy na cząstki.


Pieczoną paprykę oprószamy solą, zalewamy sokiem z cytryny i przekładamy plasterkami imbiru. Wstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin do zamarynowania.


Papryki wyjmujemy z soku i układamy w czystych słoiczkach.


Pozostały sok i olej sezamowy mocno podgrzewamy w niewielkim garnku. Nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym olejem zalewamy paprykę i zakręcamy.


Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Kategorie przepisów