Pieczeń z dzika
- 1 kg karczku z dzika
- 5-6 ziaren jałowca
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone)
- 2 średnie cebule
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka smalcu
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Marynata:
- 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
- 0,10 litra octu winnego
- 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szt. ziarna goździka
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 2 szt. liści laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
- 1/4 litra wody
Sos:
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 0,5 kostki rosołowej
- odrobinę śmietanki kremówki
Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne.
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić.
Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na maśle do miękkości. Przełożyć do rondelka, postawić na małym gazie i za pomocą ręcznego blendera rozetrzeć cebulę na papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos.
Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu.
Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :)
Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki