Pęczotto ze szparagami

Zdjęcie - Pęczotto ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje pierwsze spotkanie ze szparagami zakończyło się niechęcią, jakieś takie były gumowe i nijakie, teraz myślę, że po prostu źle przyrządzone. Jako, że atakują mnie ostatnio ze wszystkich stron i wszyscy tak się nimi zachwycają postanowiłam spróbować jeszcze raz coś z nich zrobić. Postawiłam na mój ulubiony pęczak i podstawowe dodatki. I wiecie co wyszło genialnie - odczarowałam szparagi i teraz będę po nie sięgać znacznie częściej.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pęczaku
  • pęczek szparagów
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 litra bulionu (lub wody)
  • sól, pieprz

Przed gotowaniem najlepiej namoczyć pęczak na kilka godzin lub cała noc. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno i szklimy na oleju z suszonych pomidorów. Usuwamy zdrewniałe końce szparagów. Odkrawamy ok 4 cm od główki, a pozostałą ich część kroimy w talarki tak ok 0,5 cm i dorzucamy do cebuli. Wsypujemy także pęczak i chwilę przesmażamy, podlewamy całość niewielką ilością bulionu lub wody i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Robimy tak jeszcze kilkukrotnie, aż wykorzystamy cały płyn. Po wylaniu resztki płynu dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz odłożone główki szparagów. Dusimy wszystko jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.

Zdjęcie - Pęczotto ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pęczotto ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pęczotto ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z białą kapustą
2

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Klopsiki szwedzkie
3

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron ze szparagami
1

Makaron ze szparagami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem
2

Szparagi w płatach lazanii zap…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajecznica ze szparagami
1

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku