Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)


Przepis na pasztet z indyka bez pieczenia to bardzo prosty sposób na smaczne, domowe smarowidło na kanapki. Smakuje wspaniale :). Ma trochę inną konsystencję niż pasztet pieczony, jest bardziej zwarty, ale spokojnie można go rozsmarować na kanapce. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Można go przechowywać w jednorazowej foremce na pasztet lub w słoikach. Zachowuje świeżość do 7 dni w lodówce.

Zdjęcie - Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PASZTET Z INDYKA BEZ PIECZENIA


Składniki :
350 g piersi z indyka
100 g wątróbki drobiowej
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz 



Jak zrobić pasztet z indyka bez pieczenia : Pierś z indyka, wątróbkę drobiową i wędzony boczek (uprzednio odkrawając z niego twardą skórę) pokroić na małe kawałki (ok 2-3 cm). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się zarumieni. Przełożyć do miski, odstawić. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pierś z indyka, wątróbkę i boczek. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut). W razie potrzeby w trakcie podlać odrobiną wody, mięso powinno być przykryte do 2/3 wysokości. Gotowe mięso przełożyć do miski z cebulą. Nie wylewać wody z duszenia! Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać 2 łyżki roztopionego masła, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku (nie żałować!). Na koniec dodać trochę płynu z duszenia mięsa, tak aby konsystencja nie była zbyt zwarta. Pasztet przełożyć do mniejszego naczynia lub jednorazowej foremki na pasztet, wyrównać, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepisy z tych kategorii

Szynka konserwowa z piersi indyczej - szynkowar
11

Szynka konserwowa z piersi ind…

Laura Laura
Cafe Babilon

Pasztet z indyka z żurawiną

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Schab pieczony z chilli i czos…

Beti Beti
kruche babeczki

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
2

Domowe nuggetsy w chrupiącej p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim