Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)


Przepis na pasztet z indyka bez pieczenia to bardzo prosty sposób na smaczne, domowe smarowidło na kanapki. Smakuje wspaniale :). Ma trochę inną konsystencję niż pasztet pieczony, jest bardziej zwarty, ale spokojnie można go rozsmarować na kanapce. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Można go przechowywać w jednorazowej foremce na pasztet lub w słoikach. Zachowuje świeżość do 7 dni w lodówce.

Zdjęcie - Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PASZTET Z INDYKA BEZ PIECZENIA


Składniki :
350 g piersi z indyka
100 g wątróbki drobiowej
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz 



Jak zrobić pasztet z indyka bez pieczenia : Pierś z indyka, wątróbkę drobiową i wędzony boczek (uprzednio odkrawając z niego twardą skórę) pokroić na małe kawałki (ok 2-3 cm). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się zarumieni. Przełożyć do miski, odstawić. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pierś z indyka, wątróbkę i boczek. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut). W razie potrzeby w trakcie podlać odrobiną wody, mięso powinno być przykryte do 2/3 wysokości. Gotowe mięso przełożyć do miski z cebulą. Nie wylewać wody z duszenia! Mięso i cebulę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać 2 łyżki roztopionego masła, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku (nie żałować!). Na koniec dodać trochę płynu z duszenia mięsa, tak aby konsystencja nie była zbyt zwarta. Pasztet przełożyć do mniejszego naczynia lub jednorazowej foremki na pasztet, wyrównać, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepisy z tych kategorii

Szynka konserwowa z piersi indyczej - szynkowar
11

Szynka konserwowa z piersi ind…

Laura Laura
Cafe Babilon

Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)

Brownie migdałowe bez cukru (s…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciasto dyniowe

Fit ciasto dyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
1

Ciasto proteinowe z cukinią (b…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Rafaello z kaszy jaglanej z pistacjami
2

Rafaello z kaszy jaglanej z pi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią

Batoniki proteinowe z kakao i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jogurtowiec z owocami bez pieczenia + film
1

Jogurtowiec z owocami bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka z porem i jajkami
1

Sałatka z porem i jajkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena