Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robiłam przegląd archiwum zdjęć i trafiłam na takie nieopublikowane perełki - paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami. Robiłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo są fantastyczne, zwłaszcza takie świeże, jeszcze cieplutkie. Do tego filiżanka aromatycznego czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a jak pięknie pachnie w całym domu.

Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli macie trochę czasu wypróbujcie ten przepis koniecznie.

Ciasto:

  • ok. 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki śmietany
  • do posypania: czarnuszka, sezam
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Do mąki dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli bardzo klei się do rąk to dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy farsz i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.

Farsz:

  • 300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości
  • 3-4 cebule
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • około 3 łyżek oleju roślinnego lub oleju z zalewy pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
Soczewicę moczymy przez przynajmniej 30 minut, później dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości (też około 30 minut). Kiedy będzie już miękka, przekładamy ją na sitko i odsączamy z nadmiaru wody, a następnie blendujemy (lub mielimy w maszynce do mięsa) na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Zeszkloną cebulkę, czosnek i drobno posiekane suszone pomidory dodajemy do soczewicowej masy. Całość przyprawiamy wedle uznania i mieszamy. Zdjęcie - Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów