Pasta z ciecierzycy i groszku

Oszukali mnie. Właściwie gliwicka mama, która miała zostać na śniadaniu. Specjalnie z myślą o niej zrobiłam tę pastę (bo tylko takim dziwakom jak ona i ja smakują takie rzeczy). Mama wyszła, pasta została. Pomyślałam, że będę "męczyć" śniadanie jeszcze przez parę dni, ale nieee. Wszyscy zjedli, nikt nie marudził. I najlepsze - mam zrobić podobną pastę na najbliższą imprezę. Cu do wnie.
Ps. No dobra, marudziła jedna osoba. Wiadomo która.

Zdjęcie - Pasta z ciecierzycy i groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 szklanka świeżego groszku (można użyć mrożonego)
1/3 szklanki zimnej wody
2 ząbki czosnku
pół małego pęczka natki pietruszki
pół małego pęczka koperku
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
sól
pieprz


Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości (potrwa to około godziny), odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy również do miękkości. Jeżeli chcecie żeby pozostał pięknie zielony, od razu po ugotowaniu wrzućcie go do miski z lodem i bardzo zimną wodą - to go zahartuje. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, groszek, czosnek, oliwę, sok z cytryny i 1/3 szklanki wody, miksujemy do uzyskania kremowej pasty. Jeżeli wyszła za gęsta, można dolać do niej więcej wody. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy poszatkowane zioła i wszystko dokładnie mieszamy.


Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana
1

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zielone smoothie ananas+cytryna+szpinak+bazylia
2

Zielone smoothie ananas+cytryn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Quinoa bowl z avocado
2

Quinoa bowl z avocado

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Czosnek niedźwiedzi do słoika
2

Czosnek niedźwiedzi do słoika

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu