Papatacze

Zachciało mi się wczoraj czegoś drożdżowego , więc sięgnęłam do przepisu na papatacze - mam go z "Poradnika Domowego" chyba sprzed 10 lat - wtedy pierwszy raz je piekłam :) . Jest to rodzaj bułeczek-ślimaczków nadziewanych bakaliami - są pyszne , słodkie i pachnące cynamonem .

Zdjęcie - Papatacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki tłustego mleka lub śmietany
  • 5 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag migdałów oraz orzechów łuskanych
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 5 dag cukru
  • 3 dag margaryny

polewa :

  • 5-8 dag cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka masła

Posiekane rodzynki , migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową i cynamonem . Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem , łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut , aby "ruszyły" . Następnie wlać do mąki , dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić . Ciastu nadać kształt kuli , owinąć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm , posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć bakaliowe nadzienie . Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na jednocentymetrowe plastry . Ułożyć luźno na wyłożonej papierem blasze i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia .

Zdjęcie - Papatacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec w temperaturze 220 C przez około 20 minut ( chciałam upiec wszystkie ciastka za jednym zamachem , więc piekłam na termoobiegu w 190 C przez ok.15 minut - ale albo temperatura była ciut za wysoka , albo po prostu za długo siedziały w piekarniku , bo za bardzo się zrumieniły ) .

Po wyjęciu z piekarnika ciastka posmarować polewą . Robi się ją mieszając w garnuszku cukier puder z roztopionym masłem i dodając odrobinę wody , a na końcu sok z cytryny . Polewa powinna być półpłynna . Jeżeli jest za rzadka , trzeba dosypać trochę cukru pudru .

Zdjęcie - Papatacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki w język szczypiące
6

Ślimaczki w język szczypiące

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Róże karnawałowe
1

Róże karnawałowe

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Ciastka pełne wszystkiego :-)
4

Ciastka pełne wszystkiego :-)…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Pękusie
4

Pękusie

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Schneeflöckchen
13

Schneeflöckchen

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM
5

BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ M…

Laura Laura
Cafe Babilon