Pani Dulska - ciasto z makiem i orzechami
Dziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją wersję Wam tutaj podaję.
Ciasto makowe:
- ok 850 g gotowej masy makowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 150
g masła (może być margaryna)
- 8 jajek
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, kakao i masę makową, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z masą makową. Gotowe ciasto wykładamy do 2 blaszek do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy 30 minut w 180 st. C
*jeśli nie macie 2 takich samych blaszek należy upiec jeden placek, a następnie drugi
** można użyć suchego maku ok 400 g, ale trzeba go sparzyć, zmielić i dodać do niego cukier, miód oraz skórkę pomarańczową i rodzynki
Ciasto orzechowe:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miskera do
białości. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do
pieczenia mieszamy ze sobą. Suchą mieszankę dodajemy stopniowo do
żółtek i miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pianę z białek delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki do pieczenia (tej samej wielkości co ta w której piekło się ciasto makowe) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach
( około 25 minut.Po upieczeniu studzimy
Jabłka:
- ok 1 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.
Krem:
- 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru)
- 450 ml mleka
- 1 kostka masła (200 g)
- 3-4 łyżki cukru pudru
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały budyń.
Polewa:
- 1 czekolada mleczna (może być pół na pól mleczna i gorzka)
- 4-5 łyżek mleka
Złożenie ciasta:
Na jednym z makowych placków rozprowadzamy ostudzone jabłka z galaretką, wyrównujemy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, na który wykładamy krem czekoladowy. Na krem kładziemy drugi placek makowy i polewamy wszystko czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego