ORZECHOWIEC

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis może trochę nie na czasie , ale co tam ;-) Kiedyś piekłam to ciasto tylko na roczne święta. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek , bo uświadomiłam sobie , że odkąd mam tego bloga , jeszcze nie piekłam Orzechowca , a to już zbyt długa przerwa , żeby czekać aż do świąt. Skorzystałam zatem z innej okazji (imieniny m-żonka) i zrobiłam to wspaniałe ciasto.
Zazwyczaj przekładałam placki tylko raz kremem i raz dżemem , jednak tym razem posmarowałam cieniej , za to dwie warstwy.
I ten sposób bardziej mi odpowiada :-)

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 jajka + 1 żółtko
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag margaryny lub masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka

Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta - zagnieść. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 20 x 30 cm). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką , ale niedużo - lepiej wstawić na jakiś czas ciasto do lodówki , żeby nieco stężało. Ja zawsze , mimo wszystko , muszę pomagać sobie umączonymi palcami przy układaniu ciasta w blaszce.
Każdy placek upiec osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec.

Polewa:
- 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 11 dag margaryny

Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.

Krem:
- 1/2 kostki masła lub margaryny (zazwyczaj daję po połowie jednego i drugiego)
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego
- 3/4 szkl. mleka
- ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)

Poza tym:
- kwaśny dżem , najlepiej śliwkowy

Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Z drugiej strony posmarować dżemem , tak , jak robiłam to z tortem , czyli jeden placek smarujemy na górze , a drugi na spodzie. Ma to wyglądać w ten sposób (zaczynając od dołu): pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami.
Można też skorzystać z prostszego sposobu , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.

Uwagi:
Jeśli ktoś lubi masy kawowe , polecam do powyższego kremu dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzonej).

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Rocher – bez pieczenia
1

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Babeczki z jabłkiem, cukinią i orzechami włoskimi
2

Babeczki z jabłkiem, cukinią i…

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami
1

Pączki kokosowe Rafaello z kre…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane – szybkie i smaczne
1

Ciasteczka owsiane – szybkie i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto orzechowe cappuccino
1

Ciasto orzechowe cappuccino

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Chleb orkiszowy z kuskusem z g…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu