Odrywane cynamonki

Odrywane cynamonki

Zdjęcie - Odrywane cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czasem oglądanie programów kulinarnych kończy się u mnie wielką chęcią na upichcenie tego czy owego. Tak było i tym razem naoglądałam się bake off gdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis.

Ciasto drożdżowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego)
  • 1 łyżeczka białego cukru

Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt.

Nadzienie:

  • 1/2 kostki masła
  • 8 łyżek cukru kokosowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych
  • żółtko do smarowania

Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 centymetrowe paski. Te paski układamy obok siebie w blaszce lub tortownicy, zostawiając maleńkie (maks. 0,5cm) odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Można je dodatkowo polukrować, ale nam smakowały takie.

Zdjęcie - Odrywane cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odrywane cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów